Op de fiets een dagje uit

IMG_1996

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen en trends hebben de vraag naar fietsen doen toenemen. Ten eerste de gezondheidstrend. Hierdoor nemen mensen vaker de fiets. De fiets wordt niet alleen gebruikt voor woon-werkverkeer, maar ook als vrijetijdsbesteding. Mensen gaan steeds meer lekker een dagje uit naar pretparken, dierentuin, parken of stranden. Ze beseffen dat met een fiets eropuit veel beter is voor je gezondheid en vaak geniet je ook meer van de rit ernaar toe. Ook worden de dagjes uit steeds populairder. Elfteling stijgt al enkele jaren in het aantal bezoekers per jaar. Dit heeft onder andere te maken met marketing. Je ziet steeds meer acties verschijnen waarbij je korting kunt krijgen. Zo heeft AH al enkele jaren spaarzegels voor korting bij de Efteling. Uit met korting zie je ook op diverse websites aantrekkelijke aanbiedingen staan. Waarbij je soms flink wat geld kan besparen!

Ten tweede de vergrijzingstrend. Als gevolg hiervan neemt het aantal gepensioneerden toe. Zij trekken er graag met de fiets op uit. Steeds vaker nemen zij de fietsen mee op de auto om naar de mooiste fietsplekjes te rijden.

Een derde trend is de populariteit van elektrische fietsen. Milieu en gemak liggen hieraan ten grondslag. Voor de ouderen is het nu ook een stuk makkelijker om een lange rit te maken. Elektrische fietsten hebben ook over het algemeen meer power. Sommige fietsten kun je met 50 km/u over de fietspaden. Kortom veel mogelijkheden voor ouderen om sneller en verder te kunnen komen met een elektrische fiets. Maar ook de offroad fiets wint aan populariteit.

Elektrische fietsen

Fietsen met elektrische trapondersteuning, ook wel pedelec of e-bike genoemd, onderscheiden zich van niet-elektrisch ondersteunde fietsen door hun aandrijving en gewicht. Door de accu weegt de elektrische fiets aanzienlijk meer dan een niet-elektrisch ondersteunde fiets. Het gewicht van een elektrische fiets ligt grofweg tussen de 22 en 26 kg.

Afneembare accu

Bij sommige elektrische fietsen is de accu af te nemen. Daardoor is deze makkelijk mee te nemen waardoor deze in de buurt van een stopcontact kan worden opgeladen. Een ander voordeel is dat de fiets aanzienlijk lichter wordt wanneer de accu wordt afgenomen. Dit is een groot voordeel wanneer de fiets wordt vervoerd op een fietsendrager. Niet alleen omdat de fiets makkelijker is te tillen, maar ook omdat een fietsendrager een maximum belading kent die niet mag worden overschreden.