Liefhebbers van 3D printen en hobbyisten hebben de bouwpakketten die in de handel zijn, graag ontvangen als uitdagende projecten die voor een lage prijs een volwaardige en kwalitatief goede zelfbouw 3D printer opleveren. Veel van deze modellen staan ook professioneel hun mannetje, en ze hoeven lang niet allemaal naar het knutselschuurtje te worden verbannen. Hier zetten we drie van de meer succesvolle modellen op een rijtje.
Ultimaker Original zelfbouw 3D printer
Ultimaker is een in Nederland gevestigde fabrikant van 3D printers. Het bedrijf begon ooit, net als RepRap, als open source project. De modellen van Ultimaker worden alom geprijsd en winnen diverse awards voor hun uitmuntende kwaliteit en prestaties. De Ultimaker Original gaat terug tot 2011, toen het als bouwpakket op de markt kwam, en is inmiddels opgevolgd door de nieuwere Original+, die een aantal verbeteringen bevat. Zo heeft de Original+ het verwarmde printbed van de Ultimaker 2.
Anet A8
Anet is een fabrikant uit China, die diverse elektronische apparatuur als bouwpakket levert, van zeer eenvoudig tot wat meer complexiteit. De meeste gebruikers blijven echter een anet a8 kopen, terwijl er al lang opvolgers, zoals de anet A6 uit zijn. De Anet A8 gebruikersgroep is dan ook heel groot en er zijn tal van upgrades, die je zelf kunt uitprinten en je printer mee kunt verbeteren.
Meest populaire zelfbouw 3D printer: Prusa i3
De i3 is alweer de derde iteratie van de razend populaire open source RepRap Prusa. Dit model is vernoemd naar de maker, Josef Průša. Het ontwerp van de Prusa i3 is gebaseerd op het open source principe van RepRap, dus er zijn meerdere varianten in de handel verkrijgbaar. Kenmerken van de Prusa 3d printer zijn onder andere hoe relatief gemakkelijk het is deze in elkaar te zetten, de relatief lage prijs, en de gunstige uitbreidingsmogelijkheden. Hobbyisten en professionals op het gebied van 3D printen hebben de Prusa i3 omarmd.