Wat is PLA?

Je vraagt je misschien af waarvan filament van PLA nou eigenlijk gemaakt is? De volledige term is poly-lactic acid (polymelkzuur) en het is een thermoplastisch polymeer.

Omdat het is afgeleid van natuurlijke bronnen zoals maïs en ook wel suikerriet, wordt PLA soms ook wel een bioplastic genoemd. De meeste andere thermoplasten worden gedistilleerd uit niet-hernieuwbare bronnen zoals aardolie.

Omdat het een natuurlijk product is, is het bovendien op de lange termijn ook biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat PLA, wanneer het in een composteringsysteem wordt weggegooid, vanzelfsprekend binnen enkele jaren zal afbreken in de delen waaruit het is samengesteld.

Vergelijk dit maar eens met andere thermoplasten, die duizenden jaren nodig hebben om te verteren.

 

Wat zijn de beste toepassingen voor het gebruik van PLA?

Omdat PLA zo veelzijdig is, is het een prima start filament voor de meeste 3D-afdrukken. Wees echter wel op je hoede want omdat het veel wordt aangeboden op de markt is er ook veel PLA van lage kwaliteit in omgang. Mensen proberen het dan uit, raken gefrustreerd omdat het zwak en broos is en gaan dan over op andere materialen voor hun 3D-afdruk.

Ons advies is om PLA van hoge kwaliteit te gebruiken. Je zult versteld staan van het verschil. Het is totdat jouw afdrukken geavanceerder zijn niet nodig om naar ‘sterkere’ filamenten zoals ABS, PETG over te stappen.

Druk je ontwerpen af met PLA totdat je een reden hebt om met andere materialen te gaan experimenteren. Wanneer je meer opwindende/bruikbare producten wilt afdrukken, kun je gaan experimenteren met flexibele materialen.

 

Waarom zou je afdrukken maken met PLA?

Dit is waarom we zo dol zijn op PLA 3D-printer filament:

  • Het is gemakkelijk om hiermee af te drukken. Gebruik een PLA van goede kwaliteit en het zal mooi vloeien en niet kromtrekken.
  • De details van de afwerking zijn meestal erg netjes. Het is niet gevoelig voor draderig worden of gaan klodderen.
  • De afwerking na de afdruk is eenvoudig. Het is gemakkelijk om na het afdrukken te schuren, te boren of te snijden.
  • Het kan verrassend sterk zijn (bekijk de video hieronder).
  • PLA kan gemakkelijk gepigmenteerd worden, dus je zult de kleurenselecties meestal beter en levendiger vinden.
  • Het stinkt niet tijdens het afdrukken (niet dat je eraan zou moeten ruiken en druk het altijd af op goed geventileerde plaatsen).
  • Je hoeft je niet schuldig te voelen als je het weggooit, want uiteindelijk zal het biologisch afbreekbaar zijn. Het is ook niet-toxisch en bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Nou, die van ons in ieder geval wel.
  • De afdruktemperatuur van PLA is lager dan bij de meeste andere filamenten.